Hvorfor er det nu lige, at en SMS-besked fylder 160 tegn? Og hvor mange tegn må et afsendernavn indeholde? Få svaret i dette blogindlæg, hvor du også kan læse om sammenfletning af SMS-beskeder, og hvilke tegn du må bruge i afsendernavnet.
Hvorfor er begrænsningen på SMS-beskeder 160 tegn?
Alle, der har haft en mobiltelefon i slut 90’erne og start 00’erne, kan garanteret huske, hvor meget besvær man havde med at holde sig under de 160 tegn svarende til 1 SMS-besked. Kreative forkortelser og kortfattet sprogbrug blev i vid udstrækning brugt for at holde den lille counter i øverste højre hjørne af skærmen under den gyldne grænse. Kom counteren over 160 blev SMS-beskeden delt op i flere beskeder, hvilket kunne mærkes på mobilregningen og ikke mindst budskabet i SMS-beskeden.
“Heldigvis er det ikke sådan mere!”, tænker du nok, men faktisk gælder begrænsningen på de 160 tegn for en SMS-besked stadigvæk. (Ja, branchen er lidt old school, men dette har jo også sin charme). Vi lægger bare ikke mærke til det, da SMS-beskeder i dag automatisk bliver flettet sammen, hvis den kommer over 160 tegn.
Postkort og teletex danner grundlag for SMS-længden
SMS-beskeder har altid været begrænset til at kunne indeholde 160 tegn (inkl. mellemrum), og det er der en helt særlig historie bag.
Friedhelm Hillebrand - den daværende formand for non-voice-service komiteen i Global System for Mobile Communications (GSM) - havde tilbage i 1985 fået til opgave at bestemme, hvor mange tegn en SMS-besked max måtte indeholde. Han satte sig derfor foran skrivemaskinen og begyndte at skrive en masse tilfældige sætninger. Hans formål var, at finde ud af hvor mange tegn han i gennemsnit brugte pr. sætning. Han kom frem til, at han brugte knap 160 tegn pr. sætning.
Hillebrand gik videre med resultatet til de øvrige komitemedlemmer, som ikke var 100% overbeviste. For at underbygge hans resultat fandt Hillebrand derfor en stak postkort frem, som alle var skrevet med kun 150 tegn. Endvidere analyserede han en lang række beskeder sendt via Telex - et telegrafisk netværk for erhvervsfolk - som viste, at der i gennemsnit også her blev brugt 150 tegn, selvom man havde et ubegrænset antal tegn til rådighed. Hillebrand fik med hans research overbevist komitemedlemmerne om, at 160 tegn var den rette begrænsning, og sådan har det været lige siden.
inMobiles SMS gateway kan håndtere 1377 tegn pr. besked
De 160 tegn pr SMS-besked gælder stadigvæk i dag, men vores telefoner er heldigvis blevet så intelligente, at de automatisk sammenfletter SMS-beskederne, så det hos modtageren ligner én samlet besked. inMobiles SMS gateway kan håndtere at sammenflette helt op til 9 SMS-beskeder svarende til 1377 tegn pr udsendelse. Den kvikke læser vil nok have opdaget, at 160 tegn x 9 SMS-beskeder giver 1440 tegn og ikke 1377 tegn. Hvad så med de sidste 63 tegn?
Det er sådan, at teleselskaberne bruger 7 tegn på at sammenflette to SMS-beskeder. Det vil sige, at så snart du skriver mere end 160 tegn i en besked, går 7 af tegnene til at sammenflette beskederne. Du har derfor reelt kun 153 tegn at gøre godt med pr SMS-besked, når du kommer over de 160 tegn.
Beskedstørrelser (ved GSM7)
- 0-160 tegn: 1 sms besked
- 161-306 tegn: 2 sms beskeder
- 307-459 tegn: 3 sms beskeder
- 460-612 tegn: 4 sms beskeder
- 613-765 tegn: 5 sms beskeder
- 767-918 tegn: 6 sms beskeder
- 920-1071 tegn: 7 sms beskeder
- 1073-1224 tegn: 8 sms beskeder
- 1225-1377 tegn (maks): 9 sms beskeder
Heldigvis giver 153 tegn x 9 dig masser af plads at udtrykke dig på, men du skal huske, at det fortsat er vigtigt at kommunikere kort og præcist, når du bruger SMS. Du kan læse mere om skarp SMS-kommunikation i blogindlægget her: Skarp kommunikation.
Hvor mange tegn må et afsendernavn indeholde?
Når du modtager en SMS-besked vil afsendernavnet, også kaldt Sender ID, altid blive vist i toppen af besked-korrespondancen på din telefon. Ved en almindelig SMS-besked sendt fra én telefon til en anden vil der altid blive vist et telefonnummer, hvis du ikke har oprettet kontakten i din telefonbog. Med en SMS gateway som inMobile har du den fordel, at du selv kan bestemme hvad afsendernavnet skal være. Du kan for eksempel brande din virksomheds navn, så modtageren med det samme kan se, at SMS-beskeden er fra dig. Det synes vi selv er ret smart.
SMS har efterhånden en del år på bagen, og mange af de standarder, der blev bestemt da den første SMS-besked så dagens lys i start 90’erne, gælder ligeledes i dag. Dette gør sig også gældende for, hvor mange tegn et afsendernavn kan indeholde.
Alfanumerisk afsendernavn (Bogstaver og tal): max. 11 tegn
Numerisk afsendernavn (Kun tal): Max 15 tegn
Kan man svare tilbage på et afsendernavn bestående af tekst?
Nej, det er desværre ikke muligt for modtageren at svare tilbage på et afsendernavn med tekst. Denne type afsendernavn egner sig kun til 1-vejs kommunikation. Det kan for eksempel være en driftsmeddelelse eller en påmindelse. Hvis du derimod gerne vil have, at modtageren skal kunne svare på din SMS-besked, skal du bruge et virtuelt nummer er et keyword. Læs mere om 2-vejs kommunikation her.
Begrænsninger fra land til land
Hvis du sender til udlandet, kan der være nogle begrænsninger for, hvad du kan skrive i afsendernavnet. Undersøg derfor altid hvilke restriktioner der er i det pågældende land. Hvis du er i tvivl, kan du altid skrive til vores support i chatten her.