Det er ikke altid til at forstå, men der var en gang, hvor vi mennesker levede uden muligheden for at sende SMS’er eller gå på internet. Hvor verden ikke var trådløs og ordet ”online” ikke var en del af vores hverdagssprog.
I december 2022 blev SMS-beskeden 30 år. Det vil sige, det er 30 år siden at den første SMS efter sigende blev sendt afsted.
I den anledning tager vi dig i artiklen her igennem SMS-beskedens historie lige fra den første besked blev sendt, til den kæmpe forandring i vores måde at kommunikere på, som SMS’en, uden at vide det, satte i gang. Inden historietimen går i gang, tager vi dig kort igennem hvad en SMS (og MMS) egentlig er.
Rigtig god læselyst!
Hvad er SMS?
En SMS er en måde hvorpå man kan sende tekstbeskeder mellem to mobiltelefoner eller andre mobile enheder. For at sende en SMS skal din telefon understøtte den rette teknologi til dette. Derudover skal telefonen have et SIM-kort med et abonnement eller taletidskort, som tillader at man sender SMS-beskeder.
Alle telefoner lavet efter 00’erne understøtter som udgangspunkt SMS-formatet.
I dag har de fleste mennesker en mobiltelefon, og de har den også ofte på sig det meste af dagen. Det gør SMS til en ret genial kommunikationsform, fordi vi hurtigt og let kan få fat på hinanden og sende værdifulde informationer.
Hvad står SMS for?
SMS står for Short Messaging Service – på dansk ”Kort Besked Tjeneste”. I daglig tale omtales en SMS dog som regel blot som en ”besked” eller ”tekstbesked”. SMS må siges at være et passende navn til kanalen, da én SMS maksimalt kan indeholde 160 tegn og altså er relativt kort.
I dag er det dog muligt at kæde flere SMS’er sammen så de bliver sendt som én besked. De fleste abonnementer indeholder desuden fri SMS, hvorfor brugeren ikke behøver tænke over, hvor mange tegn, der skrives og sendes. Har man et mobilabonnement, hvor der betales per sendte SMS, skal man dog være opmærksom på, at 160 tegn altså gælder for én SMS og derfor takseres som én SMS – også selvom mere end 160 SMS-tegn godt kan sendes som én samlet besked.
Hvad er MMS?
MMS står for Multimedia Messaging Service – på dansk ”Multimedie Besked Tjeneste”. Sender du en SMS med en vedhæftet fil, for eksempel et billede, en video, en lydfil, en emoji eller en GIF, så sender du faktisk en MMS.
Mange brugere oplever blot en MMS som en SMS med en vedhæftet fil, men rent teknisk er det faktisk noget helt andet. For eksempel skal du bruge data for at sende og modtage en MMS, hvorfor du kan opleve, at det ikke er muligt at sende en MMS, hvis du ikke har et stærkt internetsignal. Derudover er det typisk op til 3 gange dyrere at sende en MMS end det er at sende en SMS.
I dag findes der også andre, videreudviklede instant-messaging teknologier såsom iMessage, WeChat, Slack og WhatsApp mm. Sådanne teknologier er dog afhængige af et WiFi-netværk eller mobildata for at fungere.
Teknologien bag SMS'en
I dette indlæg kommer vi ikke til at gå i dybden med teknikken bag en SMS-besked. Dette afsnit er derfor til dig, der gerne vil vide det basale om den revolutionerende teknologi bag SMS.
SMS transmitterer hovedsageligt information gennem en standard mobilforbindelse. Det kræver som udgangspunkt ikke en internetforbindelse, hvilket er en af grundede til, at SMS er så pålidelig en kommunikationskanal.
Når du sender en SMS-besked afsted fra din mobiltelefon, bliver denne besked transmitteret fra din mobile enhed til den nærmeste mobilmast. Mobilmasten sender din besked videre til en SMSC (Short Message Service Center). Fra SMSC’en bliver beskeden sendt videre til en mobilmast i nærheden af modtagerens enhed. Til sidst videresender denne mobilmast beskeden til modtagerens mobiltelefon.
En SMS-besked bruger altså samme infrastruktur som et telefonopkald, og dette er årsagen til, at man ikke behøver en internetforbindelse for at sende tekstbeskeder på telefonen. Du skal blot have et telefonsignal.
Noget af det, som også gør SMS så genial er, at teknologien bag SMS er relativ nem at bygge ind i andre enheder end blot en mobiltelefon. Det gør SMS kompatibel med mange forskellige enheder.
Ved hjælp af en SMS API (SMS Application Programming Interface) kan du for eksempel forbinde en SMS-afsendelses software med andre softwares og systemer, som du har brug for.
Verdens første SMS-besked deler fødestue med Danmarks EM-titel
Tænker du nogensinde over, at vi faktisk ikke skal mere end 30 år tilbage for at finde tiden, hvor man ikke kunne kommunikere via SMS?
Jo, den er god nok. Verdens første SMS-besked deler nemlig fødeår med det danske fodboldlandsholds EM-titel fra 1992.
Historien om, hvordan verdens første SMS-besked kom til live, starter dog noget tidligere. Nemlig helt tilbage i 1982. Hold fast, mens vi tager dig igennem en kort historietime om SMS-beskeden.
1982: GSM bliver udviklet
I 1980’erne fandtes der allerede trådløse enheder som mindede om det vi i dag kender som mobiltelefonen. Konceptet bag udvekslingen af tekstbeskeder mellem de trådløse enheder var dog ikke opfundet endnu.
Denne opfindelse tog sit første spæde skridt i 1982, da Friedhelm Hillebrand og Bernard Ghillebaert udviklede GSM-systemet (Global System Mobile Communications).
1987: GSM bliver vedtaget som standard i Europa
GSM-systemet bragte for alvor de trådløse mobile enheder ud i verden, og i 1987 blev GSM-standarden, på et møde mellem 13 europæiske nationer, erklæret som den gældende standard for mobiltelefoni i Europa. En standard, der i dag er vedtaget som EU-lov.
Det var under dette samarbejde, at SMS-standarden som vi kender den i dag tog sin begyndelse. I dag er standarden i høj grad stadig det samme, dog er der sket både forandringer og forbedringer siden da.
1992: Verdens første SMS-besked bliver sendt
Der er delte meninger om, hvordan den første SMS-besked egentlig blev sendt. Den gængse historie går dog på, at det var Neil Papworth, der sendte verdens første SMS.
Historien går på, at Neil Papworth i december 1992 sendte verdens første SMS-besked til sin ven Rochard Jarvis. Beskeden havde teksten ”Merry Christmas” og blev sendt via det britiske teleselskab Vodafone. En sjov detalje er, at beskeden blev sendt fra en computer. Mobiltelefoner havde nemlig ikke tastatur dengang.
På det tidspunkt var ingen klar over, hvor revolutionerende SMS-beskeden ville gå hen og blive, og hvor meget den ville ændre den måde vi mennesker kommunikerer med hinanden.
1993: Den første kommercielle SMS-tjeneste bliver til virkelighed
Allerede et år efter verdens første SMS, i 1993, lancerede Nokia den første mobiltelefon med et tastatur, som kunne benyttes til at skrive og sende SMS-beskeder. De lancerede desuden en ny feature sammen med telefonen. Det var en lyd, som fortalte mobilejeren, når de havde modtaget en ny SMS-besked. Dette var revolutionerende teknologi, som efterfølgende blev kommercialiseret af den svenske SMS-tjeneste Telia.
Oprindeligt var SMS-beskeden dog langt fra for alle. Den var nemlig tænkt som et professionelt værktøj til udveksling af vigtige beskeder mellem kolleger og lignende. Det viste sig dog hurtigt, at SMS’en også var ideel til kommunikation i hverdagen.
Derfor gik der heller ikke mange år fra SMS-beskedens opfindelse, til konceptet blev kommercialiseret og gjort tilgængeligt for helt almindelige mennesker. I de første mange blev det dog brugt meget sparsomt og typisk kun imellem familiemedlemmer og tætte venner, når der skulle planlægges begivenheder eller forældre skulle tjekke op på deres børn mm.
1999: SMS’en går fra et simpelt beskedsystem til et multiværktøj
I starten af 90’erne var det gratis at sende SMS-beskeder i Danmark. Der gik dog ikke længe før det kostede helt op til én krone at sende én SMS. Desuden måtte en SMS-besked ikke overskride 160 tegn. Det betød, at brugeren skulle overveje nøje, hvordan de fik deres budskab formuleret på 160 tegn. Ellers kunne det blive en dyr fornøjelse for dem.
Det var dog først i 1999, at SMS’en virkelig slog igennem på det private marked. Det var nemlig i dette år, det blev muligt at kommunikere på tværs af konkurrerende mobilselskaber.
Inden 1999 havde det ikke været muligt at sende beskeder til andre, som benyttede et andet teleselskab end en selv. Det ændrede sig heldigvis ved slutningen af århundredet, og samtidig blev mobiltelefonerne i denne periode også langt mere tilgængelige i takt med, at priserne faldt markant.
I dag ser vi det ofte som en selvfølge og en standard, at vores mobilabonnement indeholder fri SMS. Muligheden for at sende gratis SMS-beskeder samt muligheden for at bruge mere end 160 tegn er da også med al sandsynlighed to af hovedårsagerne til, at SMS-beskedens popularitet er vokset så kraftigt siden dens oprindelse.
SMS’en gav os et nyt sprog og nye kommunikationsmuligheder
Med SMS-beskedens opfindelse fik vi mennesker ikke bare en ny måde at dele informationer på. SMS’en har også haft stor indflydelse på den måde det danske sprog bliver brugt i skriftlig kommunikation.
Fordi SMS-beskeden var så begrænset i antallet af tegn og generelt tog lang tid at skrive i starten, måtte brugerne også tænke ud af boksen og opfinde nye ord og SMS-forkortelser, som kunne gøre det lettere at få sit budskab igennem på 160 tegn.
Før SMS-beskeden ville man nok have fået et rap over fingrene for at skrive en SMS-forkortelse som:
- ”Knuz” (knus)
- ”LOL” (laughing out loud)
- ”blir” (bliver)
- ”oz” (også)
- ”Snax” (snakkes)
- Imorn (i morgen) mm.
I dag kender de fleste af os forkortelserne og mange af os har sikkert også brugt dem. Nogle SMS-forkortelser anerkendes endda af urban dictionaries.
I dag bruges SMS-beskeden desuden ikke blot til at sende kort information mellem kolleger eller venner. Vi bruger SMS til alt fra SMS-afstemninger og konkurrencer til sporing af pakker, intern kommunikation, kundeservice, SMS-marketing og meget mere.
SMS-beskeden lever stærkt videre
Som du nu har læst og lært, har SMS-kommunikation efterhånden nogle år på bagen, og med de mange nye muligheder for at chatte og sende beskeder på nettet kan man blive fristet til at tro, at SMS-beskeden er på vej ud igen.
Det er da også rigtigt, at instant-messaging apps som Messenger, WhatsApp og Telegram har overtaget en naturlig del af de beskeder, som vi sender fra vores mobiltelefoner.
Samtidig er den gennemsnitlige tid brugt på mobilen og det gennemsnitlige antal af beskeder sendt fra telefonen også blevet større. Vidste du for eksempel at:
- antallet af smartphones i de danske hjem steget med 5% fra 2019 til 2022. I dag har 93% af danskerne en smartphone (dst.dk)
- 62 % af danskerne shopper online via deres smartphones (dst.dk)
- 99 % af alle sendte SMS'er på verdensplan bliver åbnet, mens 97 % af dem bliver læst inden for 15 minutter (Hubspot.com)
- Antallet af sendte beskeder i USA steg med mere end 2000% fra 2005 til 2021 (statista.com)
- Kun 1% af alle SMS-beskeder bliver anset som værende spam (mobilemarketingwatch.com)
- Klikraten for SMS-marketing er gennemsnitligt 10-15 % højere end ved lignende e-mailmarketing kampagner (linkedin.com)
- Forbrugerne er 4,5 gange mere tilbøjelige til at svare på en SMS-marketing besked i forhold til en lignende e-mailmarketing besked (linkedin.com).
Meget taler altså for, at SMS-beskeden er kommet for at blive rigtig længe endnu.
Sjove fakta om SMS-beskeden
Du ved nu hvad en SMS-besked (og en MMS-besked) er, hvordan det teknisk fungerer og hvad historien bag dens oprindelse er. SMS-beskeden har efterhånden nogle år på bagen, og dens liv er fyldt med sjove historier og fakta.
Du får vores 8 favorit fun facts om SMS-beskeden herunder.
#1 Der bliver sendt mere end 23 milliarder SMS-beskeder hver dag verden over. Det er omtrent 690 milliarder SMS’er i måneden eller 270.000 SMS’er hvert sekund (Forbes).
#2 Twitter, en af verdens største online platforme, er faktisk inspireret af SMS-beskeden. Ligesom med en SMS ønskede de at holde deres platform simpel og tilgængelig ved at begrænse længden på beskederne (textmagic).
#3 Ideen bag SMS’en udsprang efter sigende af 90’ernes populære pagers, der fortalte modtagere hvilke telefonnumre, de skulle ringe til.
#4 SMS-beskeden fik et helt nyt formål, da det i 2003 blev brugt til afstemninger i TV-showet American Idol. I dag bruges SMS’en stadig flittigt til alverdens afstemninger i Danmark og verden (textmagic).
#5 De fleste af os kender den originale Nokia tone, som lød hver gang vi fik en SMS. Tonen betyder faktisk ”SMS” skrevet i morsekode. Kreativt, ik’? (medium.com).
#6 I USA tjekker amerikanerne gennemsnitligt deres telefon 96 gange på en dag – det svarer til at tjekke telefonen hvert 10’ende minut (Asurion.com).
#7 SMS-påmindelser i forbindelse med læge- og tandlægetider sparer det Britiske sundhedsvæsen med op mod 150 millioner om året (textlocal.com).
#8 Den gennemsnitlige SMS indeholder 160 tegn. Det blev bestemt, da postkort som oftest har den længde og man derfor mente, det var passende (Twilio).