< Tilbage
Sådan får du SMS-permissions

Sådan indsamler du SMS-permissions

6

.

Mar

2023

0 min læsetid

Er det på tide at din virksomhed implementerer SMS i kommunikationen? Mange virksomheder har endnu ikke taget springet, ofte fordi de ikke aner hvor de skal starte.

Hvis du også har stillet dig selv spørgsmålet ”hvordan i alverden indsamler vi de der SMS-permissions?” – så har du fundet vej til den rette artikel.

Herunder guider vi dig nemlig til, hvorfor permissions er så vigtige, hvordan du kan indsamle SMS-permissions fra din målgruppe, og hvad du skal være opmærksom på undervejs i din indsamling.

God læselyst!

Hvad er permission marketing?

Permission marketing dækker over de former for markedsføring, hvor en virksomhed først kommunikerer til og med en forbruger, når forbrugeren aktivt har givet sin tilladelse til det. Typisk taler man om permissions inden for online marketing.

Hvis du nogensinde har skrevet dig op til et nyhedsbrev eller sagt ”ja tak” til at modtage et opkald fra en virksomhed, har du altså selv været i tæt kontakt med permission marketing. Her har virksomheden nemlig først kommunikeret direkte til dig efter, du har givet din tilladelse til det.

Hvad er permissions, og hvorfor har du brug for dem?

Permissions er tilladelser givet af forbrugerne til din virksomhed. Det kan f.eks. være en tilladelse til at du må ringe dem op med et tilbud, eller at du må sende dem nyheder via SMS. En tilladelse betyder således, at du må kontakte forbrugeren direkte via det medie, som forbrugeren har givet tilladelse til.

Sådan opsamler du SMS-permissions

Den sidste pointe ovenfor er vigtig at forstå.

Har du eksempelvis et nyhedsbrev via e-mail, men du sender altid dine tilbud via SMS, er det vigtigt at få tilladelse til at kontakte forbrugeren begge steder (hvis du ønsker dette). Har en forbruger givet tilladelse til at modtage dit nyhedsbrev på e-mail, dækker denne tilladelse ikke også over modtagelsen af SMS-beskeder – og omvendt.

Sender du beskeder uden først at have fået denne rette tilladelse, bryder du faktisk markedsføringsloven.

I markedsføringslovens kapitel 3, § 10 står der:

”En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på direkte markedsføring, medmindre den pågældende har givet sit forudgående samtykke hertil”.

Du kan læse meget mere om dette i vores uddybende artikel om SMS-lovgivning.

Så hvorfor har du brug for disse SMS-permissions?

Det har du først og fremmest, fordi det er ulovligt at kommunikere direkte til en forbruger, uden først at få forbrugerens tilladelse til det. Direkte kommunikation indebærer bl.a. SMS, e-mail og telefonopkald – tre meget effektive kommunikationsformer, når de bruges strategisk korrekt.

Derudover er permissions vigtige, hvis du gerne vil oprette et tillidsfuldt forhold til dine kunder.

Én ting er nemlig, hvad markedsføringsloven siger. En anden er, hvilket forhold du ønsker at have til dine kunder. Du er med al sandsynlighed ikke interesseret i at irritere dem eller sende information, som de hverken finder relevant eller værdifuldt. Det kan være den direkte vej til at miste kunder.

Når en forbruger aktivt har givet tilladelse til, at du må kontakte dem, er det derimod et tegn på oprigtig interesse for din virksomhed og/eller jeres produkt. Det er derfor, at denne gruppe af forbrugere er så værdifuld for din virksomhed.

Hvordan kan du indsamle permissions til SMS?

Der er mange kreative måder, hvorpå du kan fange forbrugernes opmærksomhed og få dem til at skrive sig op til din SMS-liste. Herunder giver vi dig 6 eksempler på, hvordan du kan indsamle SMS-permissions.

1. Kundeklubber og loyalitetsprogrammer

Kundeklubber eller loyalitetsprogrammer er et initiativ, der anerkender og belønner de mest loyale og/eller tilbagevendende kunder i virksomheden. Det er en fantastisk platform til at skabe kundeloyalitet, men også til at indsamle SMS-permissions fra forbrugerne.

Fordele ved kundelub

Hele eller dele af dit loyalitetsprogram kan således fungere over SMS. Du kan f.eks. benytte SMS-kanalen til at invitere medlemmerne af kundeklubben til særlige VIP-arrangementer, eller du kan sende dem tilbud på SMS, som kun gælder denne kundegruppe. Det vil få dine medlemmer til at føle sig specielle, og øger deres motivation for at blive ved med at være en del af din kundeklub og dermed også din SMS-liste.

2. Konkurrencer og afstemninger

SMS-konkurrencer og -afstemninger er fremragende måder at gøre opmærksom på din virksomhed samt jeres produkt eller service, og samtidig opfordre forbrugerne til at tilmelde sig jeres SMS-liste.

Typisk vil en kunde deltage i konkurrencen ved at sende en SMS til et 4-cifret nummer. SMS’en kan f.eks. indeholde kundens svar på et spørgsmål. Når kunden sender denne besked, har du deres telefonnummer. Det betyder dog ikke, at du nu bare kan SMS’e løs til nummeret, medmindre konkurrencens vilkår er gjort helt tydelige for deltageren.

Indsaml SMS-permissions via konkurrencer og afstemninger

Hvis du laver en konkurrence med det formål at indhente SMS-permissions, skal det altså fremgå tydeligt, at forbrugeren ved at deltage i konkurrencen samtidig giver samtykke til elektronisk markedsføring. Konkurrencen må ikke sløre for eller overskygge dette formål, da du i så fald ikke lever op til markedsføringslovens krav.

3. Pop-ups

En pop-up eller slide-in på virksomhedens hjemmeside er en oplagt og meget populær metode til at indsamle SMS-permissions. Det er det bl.a. fordi en forbruger, der allerede er nået så langt som til din hjemmeside, således har udvist en vis form for interesse i dit produkt eller service.

En veltilrettelagt pop-up tilbyder forbrugeren at få mere information eller måske endda en rabat fra den virksomhed, som de netop har udvist interesse for. Alt de skal gøre, er at tilmelde sig SMS-listen.

Indsaml SMS-permissions via pop-ups

Når du laver en pop-up på din hjemmeside – hvad end det er gennem dit mailsystem, din hjemmesides styresystem eller en tredjepartssoftware – har du som regel mulighed for at vælge, hvem der skal se din pop-up.

Her kan det være en god idé at lave én pop-up til dem, som aldrig før har givet dig tilladelse til direkte kontakt og en anden pop-up, som kun vises til dem, der f.eks. allerede har givet tilladelse til at modtage e-mails, men ikke SMS.

4. Lead ads på sociale medier

Lead annoncer på sociale medier er de seneste år eksploderet som aldrig før. Denne form for permission marketing kaldes også for ”leadgenerering”. Strategien går som regel ud på, at din virksomhed producerer et stykke indhold, som forbrugerne gerne vil have. For eksempel en e-bog eller en video-guide, der relaterer sig til virksomhedens produkt eller service.

For at få fingrene i dette stykke indhold, skal forbrugeren opgive en e-mail eller et telefonnummer, og samtidig acceptere at modtage beskeder med markedsføring efterfølgende.

Indsaml SMS-permissions via lead-ads

Vælger du at indsamle SMS-permissions på denne måde, skal du dog være opmærksom på, at der kan være en vis mængde af hurtige afmeldinger.

Nogle vil nemlig udelukkende skrive sig op for at få dit gratis indhold. Dem kan du forsøge at holde på ved at sende dem beskeder, der er så værdifulde og relevante, at de får lyst til at blive på din SMS-liste efterfølgende.

5. Forvandl e-mail permissions til SMS-permissions

Måske har du allerede en liste med e-mailmarketing tilladelser eller lignende. Den liste af kunder kan du med fordel konvertere til SMS-tilladelser ved hjælp af en velformuleret e-mail.

Indsaml SMS-permissions via e-mail permissions

Det kan ske at du oplever en vis modvilje fra forbrugerne til at opgive deres telefonnummer. Det kan skyldes, at et telefonnummer ofte føles langt mere personligt end en e-mailadresse. I sådan et tilfælde kan det være en idé at opsamle e-mails først, og så senere i forløbet forsøge at indhente tilladelse til også at sende SMS-beskeder.

Vil du forsøge at hente SMS-tilladelser fra din e-mail liste, er den bedste fremgangsmåde typisk at sende en velformuleret e-mail, hvori du gør det let for modtageren at sige ”ja tak” til at modtage SMS-beskeder fra dig. Det skal selvfølgelig også fremgå, hvorfor modtageren bør tilmelde sig SMS-listen.

I casen sidste i indlægget kan du læse, hvordan KAIKU forvandler deres e-mail permissions til SMS-permissions.

6. Hent permissions ved check-out på din hjemmeside

En oplagt muligt for at hente SMS-tilladelser er, når en kunde handler på din webshop. En kunde, som netop har handlet – eller er i gang med at afslutte en handel – på din hjemmeside, vil ofte også være interesseret i at høre mere fra dig. Særligt hvis du lokker med VIP-tilbud og nyheder før alle andre.

Indsaml SMS-permissions ved check-out på webshop

Hvis du gør det muligt for forbrugeren at tilmelde sig din SMS-liste ved check-out, er det vigtigt at forbrugeren aktivt vælger at give dig denne tilladelse. Du må altså ikke have en automatisk afkrydset boks med ”Ja tak til nyhedsbrev”, eller bare begynde at sende kunden SMS-beskeder, fordi de har handlet hos dig og bedt om leveringsinformation via SMS.

Markedsføringsloven gælder stadig her, og forbrugeren skal altså aktivt have tilvalgt at modtage SMS-beskeder med markedsføring fra dig.

Case: Sådan indsamler KAiKU SMS-permissions på mail

Hos bolig- og livsstilsbutikken KAiKU benytter de inMobile til at sende SMS-beskeder til deres kunder. Oprindeligt var ideen kun at benytte SMS-kanalen til kundeservice, men sammen fandt vi hurtigt ud af, at kanalen også var oplagt til at starte KAiKUs nye kundeklub.

KAiKU bruger typisk SMS til at sende beskeder om særlige kampagner eller invitere til events og kundeaftener i deres butik i Brabrand.

Fra KAiKU startede med SMS i september 2022 og frem til marts 2023 har de formået at indsamle 305 SMS-permissions til deres SMS-liste. Langt de fleste af de tilmeldinger er kommet fra KAiKUs eksisterende e-mail følgere. Nogle stykker er dog også blevet tilmeldt via en fysisk liste i butikken, hvor kunderne kan skrive sig op til at modtage SMS.

For at komme godt fra start med at bygge en liste af SMS-følgere, valgte KAiKU nemlig at sende en velformuleret e-mail til deres e-mail følgere. I mailen gjorde de opmærksom på, at det også er muligt at høre fra dem på SMS.

De sendte i alt to mails afsted, og begge med flotte resultater. Deres første mail havde en imponerende åbningsrate på 52,2 %, hvoraf 6,7 % af dem, som åbnede mailen, endte med at tilmelde sig SMS-listen.

Konverteringsraten blandt alle modtagere lå altså på 3,5 %. Det svarer til 240 nye SMS-permissions, som KAiKU har hentet blot ved at sende en velformuleret mail til deres e-mail følgere. Altså en gruppe af forbrugere, som allerede har udvist stor interesse i KAiKU, og som nu har tilkendegivet en endnu større interesse i virksomheden og deres produkter.

KAiKU indsamler SMS-permissions på mail

Tallene er imponerende, og vi glæder os til at se, hvordan KAiKU vokser deres SMS-liste fremadrettet.

Vil du inspireres af KAiKU? Så kan du nedenfor se, hvordan virksomheden formulerede en simpel mail med et klart budskab, samt tilføjede et link der let første modtageren videre til en landingsside, hvor de kunne skrive sig op til SMS-listen.

Step 1: Send den overbevisende e-mail

Billede af en email som opfordrer til at tilmelde sig en SMS-klub

Step 2: Den konverterende landingsside

Case: Sådan indsamler Kaiku SMS-permissions på mail

Dette skal du vide om SMS-markedsføringslovgivningen, inden du går i gang

Vi har allerede nævnt markedsføringsloven i nogle af de andre afsnit af artiklen, men den fortjener alligevel et afsnit for sig selv.

Vi kan nemlig ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at huske, at du ikke må sende SMS-beskeder til dine kunder, uden først at have fået tilladelse på den korrekte måde. En forkert håndtering af permission opsamling samt efterfølgende brug af dem, kan resultere i en dyr bøde – og værre endnu: Mistillid blandt forbrugerne.

Derfor får du her en kort opsamling på det vigtigste, du skal huske, når du går i gang med at indsamle dine SMS-permissions.

  1. En tilladelse skal altid gives via en tydelig tilmeldingsknap og/eller en tjekboks, som ikke må være automatisk afkrydset.
  2. Et salg må ikke være betinget af, at der gives tilladelse til markedsføring (f.eks ved check-out eller ved en konkurrence).
  3. Sørg altid for at linke til jeres persondatapolitik, så forbrugeren kan læse, hvordan I behandler persondata.
  4. Det skal altid være muligt for forbrugeren på en let måde at afmelde sig eller trække sit samtykke tilbage igen.
  5. Når du indsamler permissions, skal du altid huske at have følgende informationer med:
  6. Hvilken virksomhed kunden kommer til at modtage markedsføring fra.
  7. Hvordan kunden modtager markedsføring (f.eks. SMS eller e-mail).
  8. Hvilke produktkategorier de vil modtage markedsføring indenfor (f.eks. tøj, møbler, mad mm.)
  9. Hvordan forbrugeren kan afmelde sig eller trække samtykket tilbage igen.

Husker du ovenstående regler, bør du ikke komme i problemer med markedsføringsloven. Er du i tvivl så tjek altid reglerne en ekstra gang, inden du går i gang med en permission-kampagne.

Julie Meldgård Nielsen

Forfatter

Julie Meldgård Nielsen

Head of Marketing & Communications
Med en baggrund i marketing og virksomhedskommunikation, jonglerer Julie dagligt med ord for at skabe de inspirerende tekster, du læser her på siden.
< Tilbage