< Tilbage
Få svar på de 5 spørgsmål, vores support-team oftest bliver spurgt om.

Top 5 spørgsmål til vores support

20

.

Sep

2023

0 min læsetid

I supporten bliver vi ofte mødt af mange gode spørgsmål fra vores kunder. I artiklen her deler jeg de 5 spørgsmål, vi oftest bliver spurgt om. Mit håb er, at du måske finder svar på nogle af de spørgsmål, du selv sidder med - og forhåbenligt bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med SMS i din virksomhed.

Spørgsmål 1: Hvor lang må en SMS være?

En SMS-besked har altid været begrænset til maksimalt at kunne indeholde 160 tegn (inkl. mellemrum), deraf navnet Short Message Service (SMS).

I dag fungerer det heldigvis således, at en SMS-udsendelse på mere 160 tegn sammenflettes, så dine beskeder sendes som én samlet besked til modtageren. Når du sender beskeder gennem InMobiles SMS Gateway, kan systemet håndtere en besked på op til 1377 tegn. Det svarer til 9 sammenflettede SMS-beskeder, som automatisk sættes sammen inden afsendelse, så modtageren altså får én samlet besked.

Er du til hurtig hovedregning, undrer du dig måske nu. 9 SMS-beskeder á 160 tegn burde nemlig give 1440 tegn, så hvad sker der med de resterende 63 tegn?

Svaret er, at jo flere tegn du skriver, desto flere beskeder skal sammenflettes ved afsendelse. Teleselskaberne bruger 7 tegn til at sammenflette en besked. Det betyder, at skriver du mere end 160 tegn i en SMS må du ofre 7 tegn til sammenfletning, og du har dermed reelt set “kun” 153 tegn at gøre godt med pr. SMS.

Med mulighed for at sende 9 gange 153 tegn via en sammenflettet SMS har du heldigvis stadig masser af plads til at formidle dit budskab. Vær dog opmærksom på, at der betales pr. sendte SMS - ikke pr. samlede udsendelse.

Læs mere om dette i artiklen: Hvor mange tegn må en SMS fylde? >>

Spørgsmål 2: Kan man sende emojis i inMobile?

De fleste af os bruger emojis, når vi skriver beskeder til hinanden. Det kan f.eks. være en lille figur, der er sur, glad eller midtimellem. Ja, efterhånden er der hundredvis af emojis at vælge imellem.

Når du skriver en normal SMS, har du som hovedregel 160 tegn at udtrykke dig på. Det inkluderer alt lige fra mellemrum, punktum og komma til udråbstegn, bogstaver og smileys. En gammeldags smiley som denne :-) fylder f.eks. tre tegn.

I dag kan du som sagt sende alt lige fra en kaktus til en abe, der holder sig for øjnene, og et utal af andre emojis - men er det smart?

Med smartphonen har vi fået et hav af emojis, som har en noget anden struktur end den gode gamle parentes-smiley. Emojis fylder derfor langt mere end man lige skulle tro.

Hvor en gammeldags parentes-smiley altså fylder tre tegn, kan en emoji som denne 😊 nu fylde helt op til 90 tegn. Mængden af tegn for den enkelte emoji kan variere fra alt mellem 1 til 90 tegn og afhænger af, hvilken en du vælger at lave, samt hvilken mobiltelefon du sidder med.

Benytter du emojis i dine SMS-beskeder, kan antallet af tegn altså løbe hurtigt op.

Samtidig går din SMS-udsendelse fra GSM7 til UCS2 encoding, når du indsætter en emoji, da UCS2 encoding er nødvendig for at der kan inkluderes emojis i din SMS. Når beskeden overgår til UCS2 encoding, har du kun 70 tegn at gøre godt med pr. besked, og så er der pludselig ikke mange tegn at lege med.

Derfor bør du overveje grundigt, hvorvidt det er rentabelt for dig, før du begynder at bruge emojis i dine SMS-beskeder.

Læs mere i artiklen: Emojis i SMS: Go eller No-go? >>

Spørgsmål 3: Kan man svare på mine SMS-beskeder?

Når du sender en SMS-besked fra inMobile, kan du selv bestemme afsenderen. Det vil sige, at du har mulighed for selv at bestemme, hvem der skal stå som afsender, når beskeden lander på modtagerens mobil.

Du kan vælge imellem en alfanumerisk eller en numerisk afsender? Det skal du derfor starte med at tage stilling til.

Alfanumerisk afsender
En alfanumerisk afsender er en kombination af bogstaver. Du kan f.eks. vælge afsenderen “GolfShop”. Vælger du en alfanumerisk afsender, har modtageren ikke mulighed for at svare på beskeden. Derfor skal du i beskeden oplyse et nummer, som modtageren skal skrive til, hvis de ønsker at komme i kontakt med dig.

Numerisk afsender
En anden mulighed er, at du vælger en numerisk afsender. En numerisk afsender kan være et 8-cifret telefonnummer eller en 4-cifret shortcode. Går du med et 8-cifret nummer, kan du vælge et virtuelt telefonnummer eller f.eks. virksomhedens telefonnummer som afsender. Når modtageren besvarer beskeden, vil svaret automatisk ende på den telefon, hvori SIM-kortet med det valgte nummer sidder. Du kan også vælge at modtage retursvaret i inMobile eller via mail.

Vælger du i stedet en 4-cifret shortcode, skal du bestille et tilhørende keyword. Et keyword er det ord, som du ønsker mobilbrugeren skal sende til din shortcode, når de besvarer din besked. Det kan f.eks. være dit BRANDNAVN til 1245.

Et keyword egner sig derfor ikke til længere korrespondancer, da SMS-beskeden altid skal indledes med dit keyword.

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger.

Med en alfanumerisk afsender bliver dit brand stærkere markeret og beskeden får en mere personlig karakter. Til gengæld er der ikke mulighed for, at modtageren kan svare direkte tilbage på beskeden.

Med en numerisk afsender, er det derimod nemt og hurtigt at svare tilbage på beskeden. Det gør kommunikationen og dialog med kunderne let, men modtageren ser blot et telefonnummer som afsender i stedet for f.eks. et brandnavn.

Det vil altså sige, at både et virtuelt nummer med 8 cifre og en shortcode på 4 cifre åbner op for svarmulighed og 2-vejs kommunikation. Benytter du derimod et navn som din afsender, er der ikke mulighed for at få et svar tilbage fra modtageren uden at sende et telefonnummer med i beskeden, som modtageren kan skrive til.

Læs mere om keywords og virtuelle numre >>

Spørgsmål 4: Koster det noget at afmelde sig fra SMS?

Det koster ikke ekstra for hverken dig eller modtageren, når modtageren afmelder sig fra din SMS-liste.

Benytter du et link til afmelding i dine SMS-beskeder, skal modtageren blot klikke på linket og bekræfte deres afmelding. Lettere bliver det ikke.

Benytter du i stedet en shortcode og et keyword til afmelding, koster det blot almindelig SMS-takst.

⚠️ OBS.
Er du Android-bruger, skal du være opmærksom. Så har du måske set en besked som den nedenfor, når du sender SMS-beskeder til en shortcode som 1245. Det kan med god grund kan skabe forvirring.

Advarslen vises nemlig, uanset om tjenesten koster penge eller ej. Når du sender KEYWORD til 1245 koster det kun almindelig SMS-takst. For de fleste brugere vil det altså være gratis at sende SMS-beskeden, fordi de har fri SMS i deres abonnement.

Koster det noget at afmelde sig SMS'er?

Hos Forbrugerombudsmanden siger de følgende om afmelding af SMS-besked med markedsføring for øje:

"Det er ulovligt, hvis en erhvervsdrivende opkræver et beløb for at afmelde sms-beskeder med reklame, fx hvis afmelding kan ske ved at sende en sms til et overtakseret telefonnummer. Derimod er det lovligt, hvis personen takseres almindelig sms-takst hos sit teleselskab for at afmelde sig reklamerne.”

Er der tale om rene servicemeddelelser, f.eks. om omlægninger/ændringer i aftale-/policeforhold i løbende kundeforhold, f.eks. forsikringer eller abonnementer, falder dette uden for spamreglerne.

Forbrugerombudsmanden har eksempelvis udtalt, at det var lovligt, at et el-selskab sendte SMS-beskeder om planlagte el-afbrydelser til de berørte kunder. Kunderne skulle dog have mulighed for at frabede sig SMS-beskederne i fremtiden.

Er du i tvivl om reglerne for spam, kan du læse forbrugerombudsmandens vejledning til spamforbuddet.

Læs også mere om mulighederne for SMS-afmelding i inMobile her: link afmelding i SMS >> eller afmelding via SMS >>

Spørgsmål 5: Hvad er forskellen på SMS-marketing og service SMS'er?

Marketing-SMS og service-SMS. Hvori består forskellen?

Som hovedregel kan man sige, at marketingbeskeder promoverer et produkt eller en service mens servicebeskeder blot informerer.

Nu tænker du måske om det gør den store forskel, hvorvidt dine SMS er det ene eller det andet? Den store forskel ligger i den lovgivning, som kommer i spil, når man benytter sig af SMS-marketingbeskeder. I det følgende kommer vi med eksempler på service- og marketingbeskeder, så du ikke kommer i karambolage med markedsføringsloven.

Servicebeskeder

Det primære formål med en service SMS er at informere. Denne type SMS-besked må derfor ikke indeholde marketingrelateret indhold.

Til gengæld kan service-beskeder indeholde uendeligt mange andre ting – alt afhængig af din forretning eller forening. Du kan alarmere personer ved fare, nedbrud, driftsforstyrrelser og planlagt vedligehold. Du kan også oplyse om forsinkelser, aflysninger eller ændringer i transportplanen.

Benytter SMS internt i organisationen, kan du også sende vigtige meddelelser til dine kolleger og ansatte.

Eksempler på service SMS-beskeder:

Eksempler på service beskeder på SMS

Marketingbeskeder

Før du sender en SMS med marketingrelateret indhold, skal dine kunder først aktivt tilmelde sig din SMs-liste. Det kaldes en SMS-permission eller en SMS-tilladelse.

Når de gør det, giver de dig lov til at sende SMS-beskeder med reklameindhold, og det betyder, at du skal sørge for at:

  1. Du (altså din virksomhed eller organisation) fremgår tydeligt som afsender af beskeden.
  2. Modtageren har nem mulighed for at afmelde sig SMS-listen igen enten via SMS eller link afmelding (det kan du læse mere om i forrige afsnit).

Eksempler på marketing SMS-beskeder:

Eksempler på marketing SMS-beskeder

Læs mere om mulighederne med SMS-marketing >>
Læs mere om mulighederne med SMS-service beskeder >>

Dorte Jeppesen

Forfatter

Dorte Jeppesen

Head of Inbound Sales & Support
Dortes mål er at gøre SMS enkel og tilgængelig for virksomheder af alle størrelser, samt hjælpe dem med at understøtte deres individuelle kommunikationsmål.
< Tilbage